Technische Principes

Het doel van Smart Flanders is om hergebruik van datasets te stimuleren. Voor we in gesprek gaan met derde partijen, kunnen we als data-beheerders enkele afspraken maken die zullen zorgen dat een hergebruiker makkelijker Vlaamse data kan integreren. Op deze pagina vind je een samenvatting van de 5 interoperabiliteitslagen, een korte oplijsting van de technische principes, en links naar meer technische documenten over waarom en hoe de technische principes verwezenlijkt kunnen worden. Deze pagina is bedoeld als informatie-bron voor data-publishers. Ben je op zoek naar data om te hergebruiken, neem een kijkje op onze pagina voor ontwikkelaars.

Een lijst van minimale technische afspraken

De lijst van minimale afspraken wordt continu bijgewerkt, en er wordt tevens meer tekst en links bijgevoegd naargelang implementaties in de centrum-steden vorderen.

Juridisch
Technisch
 • De response headers van de documententen over HTTP worden voorzien van cache-headers volgens IETF RFC2616 section 13 via bvb. Max-age of eTag; Bijgevolg worden er geen API-keys of tokens geplaatst op publieke documenten;
 • Een Cross Origin Resource Sharing header toe aan het antwoord, zodat deze bron ook in andere javascript applicaties kan worden gebruikt (zie ook de instructies van Enable CORS).
Syntactisch
Hiervoor gebruiken we het RDF1.1 raamwerk, beter gekend als Linked Data. Als meerdere serialisaties of formaten moeten worden ondersteund, wordt gebruik gemaakt van Content-Negotiation. Zo kunnen nog steeds niet-RDF-specificaties hun formaat worden gebruikt voor clients die dit verkiezen.
Semantisch
Het gebruik van web-adressen (URI’s) is de eerste grote uitdaging. De verdere stappen zijn om dan ook dezelfde domeinmodellen te gebruiken binnen een Vlaamse context.
 • Voor iedere identificator wordt een web-adres (HTTP URI) gebruikt. Deze URI volgt de Linked Data principes (zie de Vlaamse URI standaard);
 • Er wordt maximaal hergebruik gemaakt van bestaande basisregisters (bvb. de officiële URI’s voor adressen op data.vlaanderen.be)
 • Er wordt maximaal hergebruik gemaakt van bestaande domeinmodellen zoals DATEX2, OSLO², en andere die kunnen gevonden worden via Linked Open Vocabularies.
Querying
 • De geschiedenis van real-time open datasets worden mede gepubliceerd in fragmenten.
 • Alle real-time Open Datasets worden beschreven volgens de Europese DCAT-AP standaard, zodat deze ook op het Vlaams opendataportaal, en bijgevolg ook op het Europese, vindbaar zijn.

Een voorbeeld van hoe deze principes worden toegepast voor parkeergegevens kan je vinden in onze parkeerdata-piloot.

Werken aan interoperabiliteit

De minimale afspraken die we maken en bestuderen over alle bronnen heen, splitsen we op in verschillende niveau’s, zoals geïllustreerd op onderstaand schema. Daar staan alle lagen waarop afspraken moeten worden gemaakt tussen 2 of meerdere spelers wanneer data worden uitgewisseld.

Bij elke laag past een bepaalde vraag:

 1. Juridisch: Als een dataset gepubliceerd wordt, kan iedereen automatische de mogelijke juridische voorwaarden ontdekken?
 2. Technisch: Kan een dataset kosten-efficiënt bij een bepaalde hergebruiker gebracht worden?
 3. Syntactisch: Kan er automatisch een abstractie worden gemaakt van een bepaalde serialisatie?
 4. Semantisch: Hoe weet je of twee identificatoren hetzelfde willen zeggen?
 5. Querying: Hoe stel je vragen over verschillende bronnen, zonder servers te overbelasten?
Door minimale afspraken te maken op elk van deze lagen, maken we het makkelijker om een toepassing over heel Vlaanderen te bouwen.