Gedaan met laden. U bevindt zich op: Slimme steden Stedenbeleid

Slimme steden

Van lokale overheden naar slimme steden

In een slimme stad werken burgers, ondernemingen, lokale besturen en onderzoeksinstellingen samen aan efficiëntere en meer effectieve oplossingen voor stedelijke uitdagingen. Ze zoeken naar innovatieve oplossingen zonder de lokale context en de eigenheid van de stad uit het oog te verliezen.

Slimme steden

Een slimme stad zet technologie in om de leefbaarheid van de stad te verhogen, maar de inzet van technologie is geen doel op zich. Het is enkel nuttig als die technologie het leven van de stedelingen verbetert en bevordert.

De Vlaamse Regering wil dat Vlaanderen de slimme regio bij uitstek wordt in Europa. Dat vergt een gezamenlijke integrale aanpak op verschillende domeinen in overleg met alle betrokkenen. Zo kunnen we evolueren van een bonte verzameling slimme eilanden tot een duurzame Vlaamse slimme regio.

Smart Flanders

Het Smart Flanders-programma, in het kort Smart Flanders, ging in 2017 van start. De Vlaamse overheid ondersteunt hiermee de 13 centrumsteden en de Vlaamse Gemeenschapscommissie voor Brussel in hun ontwikkeling tot smart cities. Het eerste ondersteuningsprogramma (uitgevoerd door imec vzw) liep eind 2019 af. Het werk is echter niet afgelopen. De Vlaamse overheid ondersteunt de lokale besturen verder in de digitale transitie met een vervolgprogramma dat verschillende sporen bewandelt.

Vlaamse Open City Architectuur

Met de Vlaamse Open City Architectuur, kortweg VLOCA, wil de Vlaamse Regering werken aan een gemeenschappelijk digitaal bouwplan voor steden en gemeenten. Dat plan helpt lokale besturen om hun slimme stad optimaal vorm te geven.

Cyberveilige Gemeenten

In het voorjaar van 2020 maakte de Vlaamse overheid op initiatief van minister Bart Somers meer dan 2 miljoen euro vrij om lokale besturen te ondersteunen in hun strijd tegen cybercriminaliteit. In samenwerking met het Agentschap Binnenlands Bestuur (ABB), de Vereniging van Steden en Gemeenten (VVSG), Digitaal Vlaanderen, Audit Vlaanderen, en de hogeschool Howest werd het project Cyberveilige Gemeenten opgezet.