Real-time informatie over parkeergarages in Vlaamse centrumsteden

Deze piloot rond de real-time beschikbaarheid van parkeergarages is publiek gelanceerd. Meer info (link datapiloot Parkeren).

Publiceren van parkeergegevens: organisationeel

De gegevens van parkeergarages zijn zelf binnen een bepaalde stad niet altijd en makkelijk te vinden. Veel parkeergarages zijn in het beheer van private spelers. Anderen hebben een beheersovereenkomst met de gemeente. Het is op dit laatste geval dat we ook eisen kunnen stellen aan de beheerder, en de gegevens kunnen zien als eigendom van de gemeente. In zo’n bestek, of overeenkomst met de parkeeruitbater, is het dan slim om hier een opendata-paragraaf in te voorzien. We verwijzen naar de webstek cc.its.be.

Nu moet ook worden beslist of de historische gegevens ook relevant zijn om bijvoorbeeld beleidsbeslissingen te nemen. Deze historische gegevens kunnen worden bewaard als indicator. Het laatste wat we uiteraard willen is uiteraard om deze gegevens te moeten inkopen van een private speler omdat de gemeente deze niet heeft opgeslagen.

Publiceren van parkeergegevens: technisch

We volgen alsook het aanbevolen domeinmodel en specificatie van cc.its.be: Datex 2. Echter breiden we dit uit met onze eigen technische principes: we gebruiken URI’s voor de parkeergarages, stellen ook historische informatie ter beschikking, fragmenteren de dataset in handige fragmenten, en voegen HTTP-headers toe.

Toegang tot de gegevens

Demo-code

Een live demo met code-voorbeelden:

See the Pen Example of open data reuse ― Smart Flanders demo by Pieter Colpaert (@pietercolpaert) on CodePen.

Een beetje uitleg

Het voordeel van het implementeren van de Smart Flanders principes voor parkeergarages, is dat het eenvoudig wordt om deze gegevens in een interface te krijgen. Zo is het mogelijk om direct in de browser een overzicht te geven van wat momenteel de stad is met de meeste beschikbare plaatsen.

Hoe je deze gegevens zelf kan verwerken in je eigen app lees je op de pagina voor ontwikkelaars, of bekijk ter inspiratie eens de broncode van deze pagina.

Volgende stappen

Momentel host IMEC de historische gegevens voor de steden, en creëert ook zelf URI’s voor de parkeergarages. De volgende stappen zijn in 2018 om de gemeenten zelf de data laten publiceren, opslaan en de identificatoren voorzien.

Nadat de gegevens publiek staan, gegoten in een duidelijk proces bij de steden, worden ook stappen gezet richting hergebruikers, om deze gegevens te gebruiken in productie.


Blijf op de hoogte van onze laatste ontwikkelingen en volg ons op de verschillende social media kanalen.